StaplerGuide – varrógép vezető (1.fejezet)


A „Stapler Guide” varrógépvezető egy univerzálisan alkalmazható sebészeti eszköz létrehozása, amely anatómiai képletek ellátására szolgáló varrógépek biztonságos és könnyű pozicionálását teszi lehetővé. Az eszköz nagyban növeli a műtétek biztonságát, csökkenti a műtétek idejét, egyszerűsíti a műtéti technikát. Jelenleg 3-4, nem erre a célra létrehozott, különböző eszközzel végzett műtéti lépés valósítja meg a fenti folyamatot.

Az anatómiai képletek műtéti disszekciója (elválasztása) jelenleg fonalak vagy gumiszalagok segítségével történik, majd egyéb eszközökkel, pl.: húgyúti katéterek, stb. bővül az alkalmi eszköztár. A flexibilis sutura navigátort, a „Stapler Guide”-ot minden varrógépet alkalmazó technikánál, azaz nyitott és minimálisan invazív beavatkozásoknál egyaránt alkalmazhatjuk.

A „Stapler Guide” használatának célja a képletek elkülönítése (pl: hasi, mellkasi, nőgyógyászati, urológiai) a műtétek során.
A „Stapler Guide” óriási előnye, hogy valamennyi varrógépgyártó által előállított eszközhöz illeszthető, azaz márka függetlenül használható. Hiánypótló termék, hiszen egyetlen varrógép gyártó cég sem állít elő gépeihez ilyen eszközt.
A „Stapler Guide” varrógépvezető eszköz kb. 50 cm hosszú, melyen belül, három, különböző tulajdonsággal bíró szakaszra osztható 

StaplerGuide – varrógép vezető (2.fejezet)


A „Stapler Guide” varrógépvezető eszköz kb. 50 cm hosszú, melyen belül, három, különböző tulajdonsággal bíró szakaszra osztható.
A leghosszabb, 40 cm-es szakasza egy 3*1 mm-es, ovális keresztmetszetű, hajlékony, gumiszerű szalag, mely utolsó szakaszában, egyre vastagodva vezet át a kb. 8 cm hosszú, vaskosabb 3*5 mm-es irányt tartó, de hajlékony szakaszba, mely a végső 2 cm-es szájadékban végződik. Az utolsó szakasz 5 mm-es, ovális lumennel bíró 0,5 mmes fal vastagságú 10*20 mm-ig tágítható rugalmas szájadék, mely tökéletesen idomulva rögzül a varrógépek végéhez. Az eltérő sebészi célterületek (tápcsatorna, hörgő, különböző vastagságú ér képletek) miatt, célszerű az arányok megtartása mellett 2-3 mm vatsagságbeli különbséggel 3 mérettípus kialakítása. Az eszköz színe úgy kerül megválasztásra, hogy az endoszkópos képalkotók automatikus kontraszt- és fénybeállítását ne zavarja, lehetőleg csillogásmentes legyen. Az eszköz a felhasználás során esetlegesen keletkező sérülések miatt, javasoltan egyszer használatos.
Az általunk kifejlesztett eszköz univerzálisan, gyártótól függetlenül minden varrógéphez adaptálható, nyitott és videós műtét során használható, a korábban alkalmazott eszközök jó tulajdonságait felhasználó és ötvöző „műszer”.

A „Stapler Guide” lényege, olyan gumi bázisú műanyag szalag, mellyel az ellátni kívánt struktúra mögé vezetve, az egyik végén kialakított speciális, rugalmas szájadékához csatlakoztatható gyártófüggetlen gépet könnyen és biztonságosan helyezhetjük fel. Az ellátni kívánt struktúra fajtának (bél, hörgő, ér, parenchymas szövet), annak vastagságának, illetve anyagának megfelelően több méretben lesz elérhető.
Mindezek alapján a „Stapler Guide” használata gyorsabb és hatékonyabb orvosi ellátást eredményez, ami maga után vonhatja a várólisták lerövidülését is. Figyelembe véve a szövődmények kialakulásának minimalizálását, alkalmazása közvetett módon több és gyorsabb műtét elvégzését, és az egészséges, elégedett páciensek számának növelését jelentheti.

StaplerGuide – varrógép vezető (3.fejezet)

Innováció tartalom:
Stapler Guide egy univerzálisan alkalmazható sebésztechnikai eszköz, amely az anatómiai képletek ellátására szolgáló varrógépek biztonságos és könnyű pozicionálását teszi lehetővé. Az eszköz az egyre szaporodó videotechnikával végzett műtétek során a biztonságot nagyban növeli, a műtét idejét rövidíti, a műtéttechnikát egyszerűsíti. Jelenleg 3-4, nem erre a célra létrehozott, különböző eszközzel végzett műtéti lépés valósítja meg a fenti folyamatot. Az anatómiai képletek műtéti disszekciója (elválasztása) jelenleg fonalak vagy gumi szalagok segítségével történik, majd egyéb eszközökkel, pl.: húgyúti katéterek, stb. bővül az alkalmi eszköztár. A flexibilis sutura navigátort, a „Stapler Guide”-ot minden varrógépet alkalmazó technikánál, azaz nyitott és minimálisan invazív beavatkozásoknál egyaránt alkalmazhatjuk.
A „Stapler Guide” óriási előnye, hogy a világon ismert valamennyi varrógépgyártó által előállított eszköz alkalmazásához illeszthetően, köznyelven márkafüggetlenül használható. Abszolút hiánypótló termék, hiszen egyetlen varrógépgyártó cég sem állít elő és mellékel gépeihez olyan műszert, amely a tevékenység során elkerülhetetlenül szükséges, a környező képletek elkülönítésére szolgáló segédeszköz lenne. További innováció, hogy az eszköz az ellátni kívánt struktúrának (bél, hörgő, ér, parenchymas szövet), és vastagságának, illetve anyagának megfelelően több méretben érhető el. Az eszköz az egyre gyakrabban alkalmazott videotechnikával végzett műtétek során nagymértékben növeli a biztonságot, lerövidíti a műtét idejét, egyszerűsíti a műtét technikáját. Mindezek végső sorban gyorsabb és hatékonyabb orvosi ellátást eredményeznek, ami maga után vonja a várólisták lerövidülését is. Közvetett módon ez több és gyorsabban ellátott beteget jelent, így természetesen csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye, az egészségnyereségi mutatók szignifikáns mértékben javíthatók ezáltal.
A Stapler Guide-nak közvetlen versenytársa nincs. Egyetlen egészségügyi eszköz-gyártó sem oldja meg egyetlen
eszközben azt a problémát, amire az általunk kifejlesztett termék prototípusa választ ad.   

StaplerGuide – varrógép vezető (4.fejezet)

Napjainkban elképzelhetetlen a tápcsatorna, urológiai műtétek által érintett területek, nagyobb érképletek és légutak korrekt ellátása speciális szövetvarró-gépek nélkül. A különböző gyártók által kialakított eszközök kiképzésénél törekedtek a szövetbarát kialakításra, ennek ellenére a sokszor nehezen adaptálható gépfejek sérthetik, roncsolhatják a képleteket.

A 2015-ös Korányi-bulletin szerint: Magyarországon 4864 mellkassebészeti műtét történt 2014-ben. 1684 primer tüdőrák miatti resectio. A célcsoportnak megfelelő műtétszám e szerint kb. 2000 műtét.  Magyarországon emellett kb. 8000 vastagbél sebészeti műtétet végeznek, amelynek 20%-a sigma, 37,5%-a rectum, a maradék jobb, illetve bal hemicolectomia. Ezen műtétek kb. 60%-a varrógéppel végzett, 10-14% laparoscopos.
Az ESTS (European Society of Thoracic Surgeons) adatai szerint Európában 42270 tüdőresectio történt 20072014-ig, ennek 14%-a VATS, mely utóbbi aránya az elmúlt években a 40%-ot közelíti. Európai colorectalis esetek száma 447 000 új eset évente, ennek 30-50% a laparoscopos műtét. 130-220 ezer vastagbél műtéthet tud segíteni a Stapler Guide.

Rutinszerű alkalmazásával a képletek kiemelése után, a műtéti helyzettől függően döntheti el a sebész, hogy az alkalmazni kívánt varró eszközt szabadon, vagy a kiemelő „pertli” speciálisan kialakított formáját kihasználva, annak vezetőfunkciója segítségével pozicionálja azt. Általános elterjedésével, kiváltja az eddig használt fonal, vagy gumiszalagokat, és speciális tulajdonságának köszönhetően azonnal, több korábbi műtéti lépést kiváltva teszi lehetővé a képletek ellátását. Az utóbbi 30 év orvostechnikai fejlődésnek köszönhetően a sebészeti tevékenység alapvetően megváltozott. A videotechnika szinte minden területen történő térhódításával, endoscopos varró és ultrahangos, illetve elektromos vágóeszközök kerültek alkalmazására. A fejlődés a korábbi sebészi eljárásokat is módosította, a korszerű műszereket nyitott műtétekhez is előszeretettel alkalmazzuk. A korszerű sebészeti eljárásokkal szemben alapvető elvárás a beteg biztonság és a műtéti idő rövidítése.

Gyakorlatban a nehezen adaptálható gépfejek műtét közbeni roncsolásának kiküszöbölésére jelenleg kényszermegoldások léteznek. A képletek körüljárása, környezettől való elválasztása után fonalat, gumiszalagot vezethetünk mögé, mellyel előemelve, biztonságosabbá tehetjük a gépek bevezetését. A nyitott műtétek során, a nagyobb mozgásterének köszönhetően, rugalmas vizelet katétereket alkalmaztunk, melyek vizeletgyűjtő zsákhoz kialakított végét, a varrógépek szájának egyik felére húzva segítette a bevezetést. Fenti eljárás a videó műtétek során nem alkalmazható. Az endoscopos varrógép gyártók egy része érezve az előzőekben említett problémát, egyes gépeik kialakításánál a varró eszköz egyik pofáját oly módon alakította ki, hogy a készülékhez mellékelt 15 cm-es gumi vezető felhelyezésével, könnyítette az eszköz használatát. Sajnos a 15 cm és a csak egy eszközhöz való adaptálás korlátozza alkalmazását.

Az általunk kifejlesztett eszköz univerzálisan, gyártótól függetlenül minden varrógéphez adaptálható, nyitott és videós műtét során használható, a korábban alkalmazott eszközök jó tulajdonságait felhasználó és ötvöző „műszer”. Lényege, olyan gumiszerű, műanyag szalag, amellyel az ellátni kívánt struktúra mögé vezetve azt, az egyik végén kialakított speciális, rugalmas szájadékához csatlakoztatható a gyártó független gép, amelyet így könnyen és biztonságosan helyezhetünk fel. Az ellátni kívánt struktúrának (bél, hörgő, ér, parenchymas szövet), és vastagságának, illetve anyagának megfelelően több méretben lenne elérhető. Az eszköz kb. 50 cm hosszú - az utolsó 10 cm-től eltekintve - 3-5 mm szélességű szalag. Utolsó 10 cm-ből 8, már inkább csak flexibilis, 5-7 mm szélességű, míg a végső 2 cm-e - a katéterek végéhez hasonlóan - jól feltágítható, így valamennyi gép „pofájához” rugalmasan rögzíthető.

Tekintettel arra, hogy a kifejlesztett Stapler Guide egy több (minimum három) mozdulatból álló és minden mozdulatnál külön-külön sérülésveszélyt magában hordozó tevékenységet egyszerűsít le, egyértelműen látható, hogy használata révén jelentős mennyiségű időt takaríthatunk meg, valamint a környező szövetek tökéletes védelme, elkülönítése révén minimalizálja (gyakorlatilag a nullához közelíti) a sérülésveszélyt. Az eszköz színe minden esetben úgy kerül megválasztásra, hogy az endoszkópos képalkotó diagnosztikai készülékek automatikus kontraszt- és fénybeállítását ne zavarja, lehetőleg csillogásmentes legyen. Az eszköz a felhasználás során esetlegesen keletkező sérülések, valamint a sterilizációs követelmények miatt, javasoltan egyszer használatos. Az eszköznek sugárfogónak, radiológiai módszerrel kimutathatónak kell lennie.

A kifejlesztendő eszköz tehát egyrészt anyagtechnológiai, másrészt formatervezési fejlesztést valósít meg, hiszen:

- meg kell határozni a humán orvoslásban felhasználható anyagösszetételt;
- ki kell alakítani a különböző szöveteknél használható formát;
- meg kell határozni a varrógépekhez való univerzális kapcsolódási pontokat és formákat;
- ki kell alakítani a szövetek épségét biztosító, illetve a képalkotó diagnosztikai műszerek működését nem befolyásoló felületet!

Mint azt már említettük, a rohamos orvostechnikai fejlődésnek köszönhetően a sebészeti tevékenység alapjaiban változott meg, hiszen a napjainkban már szinte minden sebészeti beavatkozási területen tetten érhető a videó technika térhódítása: az orvosok a beavatkozástól és a műtét jellegétől függően endoscopos varró és ultrahangos, illetve elektromos vágóeszközöket alkalmaznak, de ezeket az eszközöket ma már nyitott műtétekhez is előszeretettel használják. Ennek következtében a tápcsatorna, vagy urológiai műtétek, nagyobb érképletek és légutak korrekt ellátása napjainkban már csak kivételes esetekben történik ún. speciális szövet varrógépek nélkül. Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy – bár a különböző gyártók által kialakított eszközök kiképzésénél törekedtek a szövetbarát kialakításra – a varrógépek fejrésze sok esetben nehezen illeszthetők, ezért azok különböző mértékben sérthetik, roncsolhatják a képleteket, mellyel járulékos sérüléseket okozhatnak.

Ugyan, ezen problémák kivédésére, kezelésére többféle „félmegoldás” is létezik, az nagy általánosságban elmondható róluk, hogy alkalmazhatóságuk sok esetben korlátozott, univerzálisan nem használhatók.
A kifejleszteni kívánt eszköz kiváltja azon „szükségmegoldásokat”, melyeket mai napig használnak a világ minden táján. A különböző szövetvarró-gépek adaptálása több eszköz alkalmazásával, más célra kialakított eszközök felhasználásával történik, ennek minden hátrányával. Az általunk kialakított vezető kiképzése könnyebbé teszi a képletek kiemelését, speciális kialakításának köszönhetően univerzálisan használható, gyártótól függetlenül.
Mai napig nem volt a piacon a Stapler Guide-hoz hasonló, vagy tulajdonságaiban megfelelő eszköz. A műtétek során több lépésben megvalósuló feladatot a lépéseknek megfelelően különböző és eltérő tulajdonságú eszközökkel valósítják meg. A jelenleg elérhető, „részfunkciójában” hasonló vezető, csak az érintett gyártó egyes gépcsaládjaihoz használható (Covidien Endo-GIA, Curved Tip,Radiopaque Flexible Introducer), és ez esetben is szükség lehet, más típusú, képletizoláló eszköz alkalmazására is. Műszerünk több, eddig leírt funkciót egyesít és több, különböző műtéti lépést ötvözve egyszerűsíti a beavatkozásokat. 

Vízben oldódó zsákok

- Előzmények:
- Az OEK által 2016-ban kiadott, "A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről" szóló Módszertani levélben az országos Tisztifőorvos hívja fel a szakma figyelmét a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések megelőzésére szolgáló, tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai anyagra, többek között a textíliák kezelésére vonatkozólag is.
- A módszertani levél elérhetősége: http://www.oek.hu/oek.web oldalon mind az Aktuális témáink mind a Szakmai információk / Módszertani levelek menüpont alatt a 85. oldalon. 


Vízben oldódó zsákok

Előzmények:
- Az OEK által 2016-ban kiadott, "A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről" szóló Módszertani levélben az országos Tisztifőorvos hívja fel a szakma figyelmét a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések megelőzésére szolgáló, tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai anyagra, többek között a textíliák kezelésére vonatkozólag is.
- A módszertani levél elérhetősége: http://www.oek.hu/oek.web oldalon mind az Aktuális témáink mind a Szakmai információk / Módszertani levelek menüpont alatt a 85. oldalon.
- A környezet fertőtlenítése, textíliák kezelése:
- A beteget fürdés/fürdetés után tiszta ágyneműbe kell fektetni, ezért a beteg ágyneműjének huzatát és a hálóruháját legalább naponta, illetve szükség szerint gyakrabban cserélni kell. A párnákat, takarókat hetente kell cserélni. A szennyes textíliákat (pl. ágynemű huzata, hálóruha, törölködő, stb) a kórteremben "fertőzött" feliratú, hőre olvadó (vízben oldódó) műanyagzsákban kell gyűjteni, külön a kórház által biztosított textíliákat és a beteg saját textíliáit. (1) A szennyes kórházi textíliákat utólagos számolás nélkül, a lezárt zsákban védőcsomagolással kell ellátni (dupla zsák) az izolációs kórteremből történő elszállítás előtt a külső környezet kontaminációjának megakadályozása érdekében. Ezután a szennyes textíliát tartalmazó zsákot közvetlenül a mosodába kell szállítani, ahol fertőtlenítő mosást kell alkalmazni. (2) A beteg külön gyűjtött saját textíliáit tartalmazó zsákot lezárás után szintén védőcsomagolással kell ellátni (dupla zsák), és a hozzátartozónak fertőtlenítő mosási utasítással átadni.
Vízben oldódó zsákok:
- Előnyei
- Az intézménybe érkezés után a beteg saját textíliái biztonságosan elkülöníthetők
- Védelmet nyújt a hozzátartozóknak , és a kórházi dolgozóknak
- Az ápolás során a cserélt textíliákat azonnal el lehet különíteni
- A cserélt textília tárolható benne
- A zsák tartalmával együtt a mosógépbe helyezhető
- Az ápolás során használt textíliával csak egy személynek kell érintkezni

Tulajdonságok
- Baktériumokat, vírusokat, légnemű anyagokat nem engedi át.
- Szerves oldószerekben nem oldódik.
- Sztatikus töltődése kismértékű.
- Felhasználáskor a zsákot saját szalagjával kell bekötni.
- Hegeszthető, de ebben az esetben csak meleg vízben mosható, a hideg vizes elő öblítés sem lehetséges.
- Mosás
- A textíliát 65°C felett legalább 10 percig kell mosni.
- Tárolás
- Természetszerűen száraz helyen, saját lezárt tasakjában, a már megtöltött
- zsákokat is szárazon kell tárolni.

We use cookies to give you the best experience. Read our cookie policy.